Assalamualaikum

Terima kasih kerana sudi berkongsi bersama-sama di blog ini dan saling bertukar pandangan. Jika anda melakukan apa yang selalu dilakukan, anda akan mendapat apa yang selalu anda dapat.

Setiap perjalanan yang jauh bermula dengan langkah pertama. Tiada apa-apa yang terjadi tanpa langkah pertama.

03 Januari 2011

Hari Pertama Sekolah

Hari ini merupakan hari yang pertama persekolahan bagi tahun 2011...  Hari ini merupakan hari pertama di sekolah baru...namanya dah lama mengajar tapi dek kerana dok kat satu sekolah lama sangat sampaikan tak sedar masa berlalu dengan pantas... Pejam celik pejam celik rupanya dah 15 tahun bergelar pendidik... dah 15 tahun jugak lah di panggil ' cikgu'.  Rombakan pertukaran dilakukan bagi guru-guru yang telah lama berkhidmat di satu-satu sekolah...nampaknya cik ann ni tergolong dalam kumpulan itu rupanya....

Rasa kaku , canggung dan bermacam lagi perasaan yang terasa... dari sekolah zon yang lain, masuk ke zon jerteh ini..manakan kenal kawan-kawan..nasib baiknya kenal dua tiga orang yang sama belajar di OUM.. kalau tak lagi terasa...  lain sekolah lain budayanya, lain corak pentadbirannya.  mungkin kerana sentiasa berada di dalam keadaan  zon selesa menyebabkan terasa sedikit  kelainan  di tempat baru ini.  Semua ini hanya sementara sahaja, dalam seminggu dua, semuanya akan seperti sedia kala..." dimana bumi dipijak disitu langit dijunjung"..

Dalam kepala tak terfikir untuk  bertukar sekolah, perancangannya pada tahun hadapan... tapi tetap akur pada keadaan.. selagi kita bergelar guru, dimana-mana sahaja kita bertugas tugasnya akan tetap sama..   Terima kasih buat hubby kerana telah banyak menyuntik semangat..  Cuma terasa kasihan pada afiq, tahun ini menduduki UPSR, kena bertukar sekolah dan terpaksa berdepan dengan suasana yang baru, mungkin dengan iklim sekolah yang agak berbeza.  Walau apapun,  belajar dimana -mana tetap sama asalkan rajin dan berusaha akan mendapat kejayaan.

 

Tiada ulasan: